Procedure prilikom ugovaranja posla

Forecast doo se trudi da prilikom otpočinjanja saradnje, kao i u daljem razvoju saradnje sa svim klijentima, u najvećoj mogućoj meri prilagodi organizaciju posla njihovim specifičnim potrebama, kao i da ih usmeri na iskustveno najbolje poslovne prakse. Neophodno je da što bolje upoznamo svoje klijente i njihovo poslovanje. Pripremili smo kraći pregled procedura koji nama pomaže da upoznavanju pristupimo sistematski, a klijentima da znaju šta ih otprilike očekuje, pre nego što nas kontaktiraju. Procedura se ne moramo slepo držati, ali dosadašnja praksa pokazuje da je u većini slučajeva postupak otprilike ovakav:

 • Upoznavanje i ugovaranje sastanka – Kako bismo na najadekvatniji način izašli u susret Vašim potrebama, neophodno je da što bolje upoznamo Vas i Vaše preduzeće. Sve počinje pozivom, ili mejlom na našu adresu. Zatim najčešće sledi kraći razgovor, kako bismo se upoznali, stvorili okvirnu sliku o vašem preduzeću i Vašim potrebama i ugovorili sastanak na kome ćemo proći kroz detalje.
 • Uvodni razgovori – Cilj prvog sastanka je da utvrdimo čime se tačno klijent bavi i na koji način (planira da) vodi poslove, kao i šta očekuje od svog knjigovođe.
  • Zatim definišemo ključna mesta za poslovanje, kada je u pitanju pravna regulativa, poreski aspekti i organizacija samog poslovanja.
  • Definišemo otvorena pitanja i dogovaramo moguća rešenja.
  • Dajemo klijentu svoje predloge za optimizaciju poslovanja i objašnjavamo svoje viđenje dalje saradnje u skladu sa predlozima klijenta.
  • Definišemo uzajamne obaveze i način na koji će se one izvršavati. Sa naše strane su ovo najčešće konkretni poslovi koji će se obavljati za klijenta
  • Na ovom sastanku, ukoliko nije ostalo otvorenih pitanja, najčešće možemo ugovoriti i cenu vršenja usluga. Forecast doo svoje usluge najčešće ugovara u fiksnom, mesečnom iznosu, koji podrazumeva vođenje poslovnih knjiga, obračune zarada i drugih primanja, predaju finansijskih izveštaja, određeni obim konsultacij, kao i sve druge usluge, koje možemo predvideti u trenutku ugovaranja. Na ovaj način mi ostvarujemo stabilan prihod, a Vi poslujete bez većih nepoznanica i naknadnih “iznenađenja”. Okvirne cene naših usluga možete pogledati ovde.
 • Potpisivanje ugovora, ovlašćenja za elektronsku predaju obrazaca poreskoj upravi – kada sve dogovorimo i razrešimo sva otvorena pitanja i nejasnoće, sa klijentom potpisujemo ugovor, koji predstavlja formalni početak naše saradnje.
 • Otpočinjanje saradnje i sprovođenje organizacionih unapređenja – Po otpočetom poslovanju se često dešava da utvrdimo da je neophodno izvršiti izvesne korekcije u organizaciji, ili da pronađemo način na koji i sebi i klijentu možemo olakšati život. Iz našeg dosadašnjeg iskustva, ovakve korekcije su najčešće tokom prve godine saradnje.